Att uppgradera en dator

En dator som är fullt duglig och högpresterande när den är ny kan med åren tappa i kraft och effektivitet. Vad beror det på och vad kan man göra för att få liv i en dator som inte längre uppfyller de aktuella kraven på prestanda? Med jämna mellanrum uppgraderas datorn med senaste versionen av operativsystemet med fler funktioner, dessutom blir programmen, appar och spel, som körs på datorn mer och mer avancerade och det kräver därför mer av datorn.

Alla komponenter i en dator kan uppgraderas i princip, åtminstone på en stationär dator. Det man kan uppgradera på de flesta datorer, även bärbara, är arbetsminnet. Arbetsminnet kan ses som en arbetsyta eller ett skrivbord, ju fler och större program som används samtidigt, desto större arbetsminne behövs. Man kan välja att byta ut minneskorten mot större, eller om det finns plats komplettera med flera. Det andra minnet i datorn är hårddisken, där lagras all information även när datorn är avstängd, den kan liknas vid dina skrivbordslådor eller bokhyllor. När hårddisken börjar bli full, runt 80% av kapaciteten, blir det trångt och det tar längre tid för datorn att hitta en ledig plats att spara informationen på. Även här kan man välja att byta hårddisken mot en ny, större och kanske snabbare modell, eller komplettera med en eller fler extra hårddiskar.

På en stationär dator kan man även uppgradera grafikkortet till ett som klarar av högre upplösning, visar bild på flera skärmar samtidigt eller bara är snabbare. Det finns även möjlighet att ha flera grafikkort samtidigt. Till slut kan man även byta processor till en snabbare modell, men då kan det vara nödvändigt att även byta moderkortet för att den nya ska passa. Det finns många instruktionsfilmer på Youtube för den som inte vet hur man gör.