Bärbar eller stationär dator

En persondator eller hemdator kan vara av antingen en stationär eller en bärbar typ. En stationär dator består av flera hopkopplade delar där själva datorn bara är en del, men man har dessutom en separat dataskärm, tangentbord, pekdon eller en så kallad datormus och en webbkamera. En bärbar dator däremot har alla dessa komponenter i en och samma enhet, lite som en pärm eller bok som fälls upp och där skärmen och webbkameran sitter på insidan av den ena delen, locket, och tangentbordet med tillhörande styrplatta på den andra. En styrplatta är anordning man manövrerar med sina fingertoppar för att styra datorn istället för en datormus.

Vad avgör om man ska välja en stationär eller bärbar dator? Den stora skillnaden är det man först ser, nämligen storleken. Storleken på en bärbar dator brukar mätas efter den diagonala storleken på skärmen som kan vara så liten som 6 tum och upp till över 17 tum. Det motsvarar en normalstor pocketbok eller en riktigt stor faktabok i storlek. Tjockleken på en bärbar dator varierar från cirka en till tre-fyra centimeter. Då en bärbar dator drivs med batteri lämpar den sig att ta med sig på resa, eller använda på tåget eller bussen till och från sitt arbete. Det faktum att en bärbar dator drivs av batteri gör att de inte har de kraftfullaste komponenterna, då de är mer strömkrävande. När man inte använder sin bärbara dator kan man fälla ihop den och förvara den i en väska eller i en skrivbordslåda.

En stationär dator som har flera separata komponenter är oftast större. Själva datordelen är en låda i plast eller metall. Datorlådan kan variera i storlek från en tjockare bok, men vanligast är den så kallade tornmodellen i olika storlekar från 30-40 cm upp till storlek som en skrivbordshurts. Datorlådan kan man placera på golvet eller skrivbordet. Till detta kommer tangentbord och en eller flera skärmar som kopplas till. Både dator och skärm behöver anslutas till eluttag i väggen. Att man ansluter dator till fast eluttag gör att man har mer kraft tillgängligt så en stationär dator kan utrustas med kraftfullare komponenter. Skärmar varierar i storlek beroende på användningsområde, från riktigt små till storbildsmodeller, men vanligast är ca 17 tum om datorn ska användas till vanliga kontorsgöromål. Det gör att en stationär dator har en fast plats där datorn står oavsett om den används eller inte.

Datorn har blivit en naturlig del av vardagen på alla typer av arbetsplatser, men även i skolor och hemma, till exempel för att läsa de senaste nyheterna på Aftonbladet. Stationära datorer används oftast på kontor, men även av dem som kräver mer prestanda av sin dator till krävande arbetsuppgifter eller avancerade datorspel, medan den bärbara datorn är populär hos dem som vill kunna ta den med sig mellan olika platser som hemmet och arbete eller skola.