Dator bara på skrivbordet eller?

En dator kan vara så mycket mer än bara en persondator. Datorer används idag i många olika sammanhang. Den mest kända är kanske persondatorn som ofta står på ett skrivbord, används till allt från administrativa göromål till musikproduktion, datorspel och att surfa på internet. En persondator kan vara stationär eller bärbar, en så kallad laptop.

De allra största datorerna kallas superdatorer och är stora som flera garderober och placerade i speciella datorhallar på företag och universitet som Kth och Chalmers. Dessa stora datorer används bland annat till avancerade hållfasthetsberäkningar, aerodynamik och väderprognoser. En superdator kan ha tusentals processorer sammankopplade i samma dator. Superdatorer drar ofta mycket ström, och alstrar därför mycket värme. Datorhallar har därför kraftiga kylaggregat för att hantera detta.

De minsta datorerna är de som finns i inbyggda system. Dessa hittar man bland annat i hemelektronik som TV-boxar, mobiltelefoner, internetroutrar och en del av barnens leksaker. Andra områden där det finns datorer i inbyggda system är som styrsystem i fordon som flygplan, tåg och bilar. De finns också i bankomater, passersystem och biljettautomater.