Hot mot din dator

Det här med datavirus har varit ett problem under en lång tid. Människor som sysslar med den typen av aktivitet, antingen för personlig utmaning eller för mer kriminell verksamhet, blir allt mer kreativa. Företag som producerar och tillhandahåller antivirusprogram försöker uppdatera och hitta sätt att motverka detta allt eftersom nya hot dyker upp, men det är en ständigt kamp. Detsamma gäller de som utvecklar brandväggar och andra skydd för intrång i din dator och ditt nätverk. Idag handlar hotet inte bara om att undvika att klicka på okända länkar eller liknande, det är också viktigt att skydda den uppkoppling man använder. Ett Wi-Fi kan hackas och personen som tar sig in på nätverket kan välja att plantera virus på alla apparater som är anslutna till nätverket.

Virus kan ruinera dig

Det händer emellanåt att en bank varnar för virus. Det är oftast storbankerna som gör det, och att just deras kunder blir utsatta beror på att de är så många till antalet. Om en hackare vill komma åt någons kontouppgifter skickar de ofta ut ett falskt mail med en länk. Eftersom de stora bankerna har många kunder ökar sannolikheten för att någon kommer klicka på länken i mailet. Målet med dylika virus är oftast att försöka komma åt dina inloggningsuppgifter till banken. Ett vanligt mål är ditt bank-ID eftersom det ger full tillgång till alla dina pengar. Personerna bakom detta virus kommer sedan att använda dina uppgifter för att logga in på ditt konto och länsa det på pengar. Ofta används en e-postadress som har bankens namn i sig för att det verkar mer trovärdigt. Det gäller därför att du är mycket uppmärksam på vad du öppnar och inte.

Brandväggar och antivirus räcker inte hela vägen

Som nämnts kan du själv lyckas infektera din dator genom att klicka på okända länkar eller öppna bilagor i mail. Det räcker alltså inte bara med att ha en effektiv brandvägg och ett bra antivirusprogram, du måste också vara försiktig med hur du använder dig av nätet. Med det sagt räcker inte heller bara försiktighet. Någon kan hacka sig in på ditt nätverk och vidare in på din dator eller mobiltelefon. Detta är en större risk när du surfar på ett öppet nät. I det läget kan din brandvägg skydda dig från attacker och skulle något lyckas ta sig igenom så kan ditt antivirusprogram upptäcka det och radera det. Något som inte direkt är ett virus men som också kan kosta dig pengar är brev från inkasso. Det här handlar alltså om falska brev som kan komma via post eller mail. Oftast är det företag som drabbas så det är extra viktigt för dem att läsa allt noga.