Köpa dator – Viktigt att tänka på!

För den som inte är invigd och inte kan så mycket om datorer är det rena rama djungeln när det är dags att investera i en ny dator. Då är det lätt att känna sig väldigt vilsen, med tanke på att alla dessa datormodeller har de olika förutsättningar de har. Men det finns några saker som man bör tänka på innan man köper sig en dator.

Visserligen finns det massor av olika modeller och typer på nätet. Det går att köpa en dator ganska billigt, men då gäller det att man vet vad man sysslar med. Att köpa en dator kräver i regel mer betänketid än om man skulle ge sig ut och handla handdukar med diverse tryck till hemmet. En dator har betydligt fler krav att uppfylla.

Ta ställning

Innan det är dags att köpa en dator, bör man ställa sig några frågor först och hitta svaren. För det kommer underlätta inköpet.

Behovet av en dator

Frågan är vilket behov man har av sin dator. Ska den klara av coola och häftiga datorspel eller ska man bara surfa runt lite och betala räkningar med mera. Om man bara ska ha datorn till att kolla mejl, betala räkningar och hålla på med sociala medier, då räcker det oftast med en mobil eller surfplatta. Därför bör man ta reda på vilket behov man har först och hur mycket datorn får kosta i så fall.

Svara på frågor

Det finns några frågor som man bör ställa sig, för att sedan kunna ta ställning. Dessa är:

  • Pris? – Vad är man beredd att betala för en dator?
  • Skärmstorlek? – Hur stor ska skärmen vara? Större kostar mer och är tyngre.
  • Processor? Hur stor och snabb ska datorns processor vara?
  • Minne? – Hur mycket internminne ska datorn ha? Finns det möjlighet att bygga ut minnet?
  • Hårddisken? – Vilken typ och hur stor ska hårddisken vara?

Gillar och inte gillar

Ta reda på vad som är bra med den gamla datorn. Gör en lista på det som är bra och dåligt. Är tangentbordet bra? Ska man fortsätta med samma märke, känns det tryggt? Räcker skärmen till eller inte? Saknar man något på sin gamla dator och i så fall vad. När listan är klar blir det lättare att bestämma sig för vilken dator som kommer uppfylla alla kraven.

Höra sig för

Ibland kan det underlätta att höra sig för bland familj, vänner och kollegor som har köpt sig en dator. Fråga dessa och hör om de är nöjda och så vidare.

Jämföra priser

Det är ganska viktigt att jämföra priser för att kunna få en så bra deal som möjligt. Det är inte många som kan köpa exakt vad de vill ha, utan de flesta behöver vara prismedvetna.

Dessa är några av de goda råden som man bör tänka på innan det är dags att investera i en ny dator!