Så får du en optimal arbetsplats

Man vid skrivbord

Alla förtjänar en bra arbetsplats, oavsett om du har kontoret hemma eller borta. En viktig aspekt att ta hänsyn till när du anpassar din arbetsplats är belysning. Om du arbetar på kontor har du antagligen en dator på skrivbordet, och då är det viktigt att se hur ljuset faller på skärmen. Du vill varken ha solljus eller ljus från en lampa som lyser rakt in i skärmen och speglar sig, men du behöver ha tillräckligt mycket ljus för att du ska kunna se vad du gör. Helst ska du ha flera ljuskällor i rummet.

Upplyst trädgårdsgång med jalusier

Rätt ljussättning har stor påverkan på atmosfären på en plats, oavsett om det är utomhusbelysning eller inomhusbelysning. En bra ljussatt trädgård blir som ett extra rum att njuta av sköna sommarkvällar, och en väl upplyst trapp eller uppfart ger genast en större känsla av trygghet när man kommer hem. När det gäller utebelysning är det dock viktigt att tänka på att lampor utomhus också påverkar dina grannar. Starka lampor hos grannen som lyser in i sovrummet när man ska sova är inte så kul. En lampa med rörelsedetektor som tänds automatiskt kan också kännas tryggt.

Belysningen ska ge ett lagom starkt sken i lokalen. Flera ljuskällor minskar kontrasterna mellan det du arbetar med och den omgivande miljön, och gör det lättare att se klart. Mörka gångar eller passager kan göra att man snubblar och gör sig illa, och dåligt upplysta ingångar kan ge en känsla av otrygghet för besökare och anställda. Varje plats ställer sina krav på belysning.

Viktigt med rätt arbetsmiljö

Dålig belysning på din arbetsplats kan ge huvudvärk och spänningar i nacken, och göra dig trött i ögonen. Om ljuset kommer från fel håll försöker du automatiskt vrida och böja dig för att kompensera för detta, eller lutar dig närmare för att se bättre. Både för svag belysning och ljus som bländar kan ge problem. Om du till exempel har migrän kan flimrande ljus bidra till fler anfall, och för andra kan det bidra till ökad stress.

Arbete framför fönster

Människan trivs bäst i naturligt ljus, så en trivsam arbetsplats bör ha någon form av fönster som ger dagsljus. För lite dagsljus kan göra dig trött, och ett rum utan fönster kan kännas instängt. Här i Norden behöver vi dock extra belysning på vintern, så det är viktigt att även ta hänsyn till årstiderna när man planerar belysningen.

Ljussättning av arbetsplatsen är alltid viktigt, och arbetar du hemifrån är det viktigt att anpassa arbetsplatsen efter din person. Om ni har möjlighet är det bra om var och en har en egen arbetsplats. Olika människor har olika behov, till exempel är människor olika långa, och har olika behov när det kommer till vilka arbetsuppgifter man arbetar med. Att tillverka något med små komponenter ställer till exempel andra krav än att sitta vid en dator och skriva. Vi är också olika känsliga för olika ljus, så är ni flera som delar arbetsplats är det bra med justerbar belysning.