En dator och dess komponenter

En persondator består internt av flera delar för att fungera. I en bärbar dator är alla dessa delar monterade i fabrik på ett enda kretskort, ofta så att användaren inte kan göra några ändringar eller modifieringar, ett färdigt paket så att säga. För att se på de ingående komponenterna i en dator utgår vi från en stationär dator av tornmodell. Tornet eller lådan är oftast tillverkad av metall och utrustad med flera öppningsbara luckor och fack för man ska kunna montera i olika delar när datorn ska uppgraderas eller kompletteras.

Datorn ansluts till ett fast eluttag i väggen, i datorn sitter ett nätaggregat som omvandlar elbolagens 230 volt växelström till de spänningar som datorns komponenter använder, som brukar vara plus och minus 5 och 12 volt likström. Ett nätaggregat har en effekt på cirka 300 till 800 watt. Nätaggregatet kopplas inne i lådan till moderkortet, ett stort kretskort som sitter monterat på ena sidan i lådan. På moderkortet finns ett antal olika kontakter, eller socklar, där de återstående delarna kopplas in. Viktigast av alla delar är processorn, även kallad CPU från engelskans Central Processing Unit, som är själva hjärnan i datorn och den del som utför det mesta av arbetet. Det finns olika fabrikat och prestanda att välja på när det gäller val av processor. Mer avancerade datorer har flera processorer för att klara av mer arbete på kortare tid.

Nästa del i utrustningen är hårddisken som lagrar information som datorns styrsystem, operativsystemet, dina program och appar samt dina dokument. En hårddisk är en enhet som består av fysiska skivor som lagrar informationen magnetiskt, eller snabbare flashminnen som inte har några rörliga delar. En dator kan ha en eller flera hårddiskar. För att kunna utföra arbete behöver en dator också arbetsminne, även kallat RAM från engelskans Random Access Memory. Arbetsminnet består av ett eller flera små kretskort som är placerade i speciella socklar på moderkortet. För att kunna visa något på en skärm behövs ett grafikkort, det är ett kretskort med en egen processor kallad GPU som är specialanpassad för grafik. Till grafikkortet ansluts skärmen via en kontakt på baksidan av datorlådan. Datormus och tangentbord ansluts via speciella kontakter på datorlådan. På internet finns detaljerade beskrivningar av alla ingående delar i en dator, en bra start är Wikipedia där man bland annat kan söka på Persondator.