Hur och vad ansluter du till din dator?

En dator kan användas till mycket roligt och praktiskt, men riktigt bra blir det först när du ansluter externa prylar. Den utrustning som ska anslutas till datorn behöver ha en speciell kontakt, vilka finns och vad används de till? Bland de vanligaste är USB som används till det mesta idag. USB används för att koppla mobiltelefon och mp3-spelare till datorn, men även för externa hårddiskar, webbkamera, externa nätverkskort, skrivare och mottagare för Bluetooth.

Hörlurar ansluts ibland via USB, men vanligast är till en speciell 3,5 mm hörlursuttag, även kallad teleplugg. Ett liknande uttag används för mikrofon. Ibland kan dessa två uttag vara kombinerade i ett gemensamt uttag, då brukar man prata om headset som är hörlurar med sammanhängande mikrofon.

Datorskärm kan anslutas på flera sätt. Förr var det vanligaste VGA som är en analog överföringsmetod. Ett bättre sätt att föra över bild till skärm eller projektor är i digital form. Digitala alternativ som finns är bland annat HDMI, som är vanligt på TV, och Displayport som är tänkt att ersätta både VGA och den senare tekniken DVI.