Skador som kan uppkomma med för mycket datoranvändande

Idag är det stört omöjligt att leva om man inte har tillgång till en dator. Förvisso finns det folkstammar vid världens ändar som kanske aldrig har hört talas om en laptop eller en

datormus, och lever i samklang med naturen istället. Men i västvärlden där den digitala sysselsättningen och utvecklingen bara blir mer betydelsefull, är en dator ett måste i varje människas hem – ofta två datorer och dessutom en rad mobila enheter som telefoner och surfplattor.

Men det är inte bara positiva aspekter som uppkommer med dagens enkla kommunikation och datoranvändande – även psykiska problem och till och med fysiska kan uppkomma om man låter datorn ta över helt och hållet. Detta har många företag fått erfara när de hyrt ut kontorshotell i Stockholm eller över hela landet, och därmed fått upp ögonen för vikten av ergonomi i samband med för mycket datoranvändande. Övervikt, ryggont, musarm och påverkad syn kan bli en del av många andra symptom.

Övervikt

Att sitta för mycket framför en dator, gör att vi rör på oss mindre. Resultatet har blivit att vi, trots mer användande av mobila enheter, blir sittande i soffan med datorn i knäet för att kika på film, arbeta eller surfa runt på nätet. Att sitta och arbeta framför en dator kan också ge ett sug efter sött som gör att många äter i onödan, samtidigt som de förblir stillasittande. Därför har många företag nu investerat i ergonomiska möbler som stolar eller höj-och-sänkbara skrivbord som gör att man kan stå upp och arbeta. Stolarna kan till och med ha cykeltrampor eller ersättas av promenadband så att man rör på sig samtidigt som man gör sitt jobb.

Ryggproblem

Stillasittandet kan även bidra till ryggproblem, eftersom ryggen trycks ihop, och vi lutar oss ofta mot datorn för att se bättre. Detta gör att vi svankar, vilket också kan leda till nackbesvär eller smärta mellan skulderbladen. Upp och gå med jämna mellanrum och varva genom att ställa dig upp, respektive sitta ned.

Musarm

Till datorn medföljer en rad tillbehör som är nödvändiga. Ett av dessa är musen. Denna lilla sak kan orsaka besvär i handled och arm om man sitter och klickar på den för ofta och för långa stunder. Smärtan kan sedan stråla ut i nacke och rygg. Anledningen är att muskler och senor tar stryk. Numera går det dock att köpa handledsskydd för den trogne datoranvändaren, och man kan även byta ut musen mot en styrplatta, köpa ett mindre tangentbord eller helt enkelt köpa de nyare musmodellerna som är ergonomiskt utformade.