Vad används en dator till?

En persondator, även kallad PC från engelskans Personal Computer, kan användas till många olika saker. På kontor är det vanligt att man skapar textdokument som artiklar och böcker. Det är också vanligt att man sköter bokföring och skapar sin budget på en dator. Hemma är kanske det vanligaste användningsområdet för en dator för att läsa de senaste nyheterna på Aftonbladet, eller se på olika Tv-program på SvT-play.

Mer specialiserade områden för datoranvändning är de som konstruerar de spel och program som andra använder, programmerare. De samarbetar ofta med grafiska artister och de som komponerar musik, som också har en dator som viktigaste verktyg.

Reklambranschen har länge legat i framkant när det gäller att använda den senaste datatekniken. Där framställs trycksaker, radio- och TV-reklam, men även tredimensionella virtuella världar för att presentera nya bostadsområden eller produkter som bilar.

Framförallt ungdomar har ett stort intresse av datorspel, som idag oftast spelas av flera personer på datorer som är sammankopplade i nätverk i en lokal eller via internet. Det finns även speciella spelkonsoler som är datorer som är anpassade för just datorspel.

Oavsett vad en dator används till så är den en del av vår vardag.