Kort om dataroaming

Data roaming avser datatjänst som telefonen mottager när du går utanför mobiloperatörens täckningsområde. Du kan till exempel ringa eller få tillgång till Internet när du reser internationellt på grund av avtal mellan din leverantör och andra nätoperatörer. Kort sagt är roaming en term som används för att beskriva telefonernas förmåga att ansluta till av en annan operatörs nätverk, antingen utomlands eller hemma. Detta finns för att erbjuda användarna samma funktioner som de kan använda sig av medan de är i sitt hemnätverket – som att ringa och ta emot samtal och textmeddelanden samt möjligheten att surfa på internet. Roaming är möjligt tack vare de internationella avtal som operatörer i olika länder har mellan varandra. Detta är idag mycket uppskattat bland många resenärer, då detta medför att man kan använda trådlösa tjänster i andra regioner i ett land eller ute i världen. Det finns olika typer av roaming-avtal mellan operatörer, och har tidigare kunnat kosta väldigt mycket att använda sig av tjänsten utomlands.

Nu slopas avgifterna för dataroaming inom EU!

Från och med den 15 juni i år, så finns det ingen avgift för dataroaming inom EU. Många svenskar har drabbats av oväntade avgifter när de har använt dataroaming sedan de

turistat utomlands. Ofta så kopplas roamingen upp automatiskt från en teleoperatörs nät till ett annat och det är detta som skapat de höga räkningarna för många. Redan i maj 2017 så sänktes roaming-avgifterna kraftigt inom EU och det verkar som att våra svenska operatörer fortsätter i samma spår då avgiften nu slopas helt. De nya reglerna som träder i kraft i juni kommer att gäller även samtal och sms. Det kommer alltså inte att tillkomma extra avgifter medans man reser inom EU:s gränser oavsett vilken telefonoperatör som man använder sig av. För att telefonen ska kunna ansluta till de mobila operatörerna under din resa, så måste den vara kompatibel med det trådlösa nätverk som används av dessa operatörer. Idag är vi mer och mer uppkopplade online vilket medför enorma fördelar för framtiden. Det enda som kommer att skilja de olika svenska operatörerna åt är hur mycket fri surf man kan använda under resan.

Dataroaming från din smartphone

För att telefonen ska kunna ansluta till en annan mobiloperatör så måste den vara kompatibel med den andra operatörens trådlösa nätverk. Med andra ord så kan en t.ex. CDMA-telefon inte ansluta till ett GSM-nätverk utomlands t.ex. På samma sätt fungerar inte alla GSM-nätverk på samma nät, därför kan inte alla GSM-telefoner användas överallt på jorden, så du bör definitivt uppmärksamma din mobils anslutningsegenskaper om du planerar att resa en del. Det som är bra med data-roaming är den frihet som det innebär för dig som användare, då du kan befinna dig nästan var som helst i världen och fortfarande kunna motta datatrafik till din telefon felfritt. Många som arbetar hemifrån eller reser mycket i sin tjänst använder sig av dataroaming en hel del så de nya bestämmelserna gynnar dessa personer avsevärt. Det är alltid skönt att ha en skön miljö om man är sin egen arbetsgivare. Då kan det vara bra att inreda arbetsrummet med en soffa för både avslappning och jobb, så att man kan varva nytta och avslappning.