Dator för nöje eller nytta?

En dator är ofta en rätt stor investering och det kan därför vara klokt att tänka igenom vad man har tänkt använda sin dator till innan man slår till och köper en. Har man mest tänkt surfa, mejla och kolla på Netflix spelar det ingen större roll vad man köper för dator, eftersom även de billigaste modellerna på marknaden klarar av det idag.

Speldator

Om man däremot vet med sig att man kommer spela mycket behöver man en dator med en hårdvara som klarar av de senaste spelen. Den enskilt viktigaste komponenten att tänka på är då grafikkortet. Vill man ha en dator som klarar de senaste spelen så måste man vara beredd på att lägga ut några tusenlappar enbart på grafikkortet. Den senaste generationens grafikkort kostar nämligen runt 4000 kronor och upp mot 20 000 kronor för de riktiga värstingkorten.

 

Man bör även tänka igenom vilken sorts bildskärm man vill ha. Idag börjar 4K-skärmar bli vanligt, men har man bara tänkt spela i 1080p så kan man komma undan med ett billigare grafikkort, eftersom det då blir färre pixlar som måste skyfflas varje sekund.

Mac eller PC?

Är man mer intresserad av grafisk design och liknande så kan en Mac vara ett bättre val. Spelutbudet på Mac är dock inte alls lika stort som på PC, så det kan vara värt att lägga på minnet. Om man ska välja PC eller Mac är annars mycket av en smaksak. Macen har sitt stilrena gränssnitt som många gillar, medan PC:n har rå prestanda och lockar de tekniskt intresserade som vill kunna ändra mycket i datorn och byta ut komponenter. En annan avgörande skillnad är priset. En Mac med motsvarande prestanda som en PC är nämligen inte billig. Ett alternativ som lockar många är dock att köpa sin Mac begagnad via sajter som mResell och liknande som har nischat sig på sådana produkter.

Laptop eller stationär dator?

Behöver man en dator för jobb och är på resande fot ofta är en laptop det självklara valet. Har man däremot mest tänkt använda datorn i hemmet kan man istället få mer prestanda per krona om man köper en stationär dator. Fördelen är då även att man relativt enkelt kan uppgradera datorn efter några år genom att till exempel köpa mer RAM-minne, en snabbare hårddisk eller ett fetare grafikkort. Att uppgradera en laptop är betydligt svårare och ofta kan man bara byta ut vissa av komponenterna på grund av formfaktorn.

Chromebook

Ett billigare alternativ till en fullfjädrad laptop är att köpa en Chromebook. Det är en slags enklare laptop som bygger på Googles operativsystem Chrome OS, som i sin tur är baserat på webbläsaren Chrome. På datorn kan man göra allt som går i Chrome men även köra Android-appar. Man kan med andra ord inte spela spel som Battlefield och liknande på en Chromebook, men som arbetsdator eller för studier räcker den ofta bra. En hake är dock att man bör ha en mer eller mindre konstant internetuppkoppling eftersom Chrome OS i mångt och mycket är molnbaserat.