Fördelar med att spela på dator istället för konsol

Rent tekniskt är en spelkonsol också en dator men utan tangentbord och mus. Eftersom spelkonsolen är en renodlad spelmaskin behöver den dock inte ha något universellt operativsystem där man kan göra allt som går på en dator. Huvudfokus ligger istället på spelen och att det ska vara enkelt och snabbt att kunna starta dem. Oftast är det är bara att stoppa i skivan eller kassetten med spelet och sedan är man igång.

Det finns dock många som föredrar att spela på PC istället för konsol och fördelarna med PC:n är bland annat att man har mus; därmed får man mycket bättre precision i bland annat snabba förstapersonsskjutare, jämfört med vad som är möjligt med en handkontroll. Rent prestandamässigt har PC:n också alltid legat steget före konsolerna, av förklarliga skäl, vilket också har inneburit att samma spel oftast har sett snyggare ut och/eller har haft högre bilduppdateringsfrekvens i PC-versionen. Det finns dock även flera exempel på dåliga portningar av konsolspel till PC, till exempel Saints Row 2 och GTA IV.

Gör dina egna spel

En annan fördel med PC:n är att kan göra sina egna spel på den med relativt enkla medel. Idag finns det gratis spelmotorer som Unreal Engine och Unity att tillgå utan kostnad och det är därför enkelt att komma igång. Grunderna, och även mer avancerade tips, kan man också lära sig gratis via tutorials på nätet. Just denna enkelhet har gjort att nu dykt upp många små indiespelutvecklare som förr i tiden inte hade de tekniska kunskaperna för att kunna göra egna spel men som idag kan förverkliga sina drömmar.

Det stora steget idag kan istället vara att starta ett företag för att kunna lansera sina spel kommersiellt. Det är mycket att tänka på då och man kanske inte är så sugen på allt pappersarbete det innebär utan hellre vill fokusera på det kreativa arbetet. Man kan då anlita externa aktörer för att till exempel utföra en medarbetarundersökning eller sköta fakturorna.

Moddar

Fördelen med en dator är att det enkelt går att “modda” spelen. Moddar (från engelskans “modifications”) är små tillägg, oftast gjorda av fans, som lägger till och/eller förändrar saker i spelet. Det kan vara rent grafiska uppdateringar men ofta även funktionsmässiga förändringar eller tillägg. Ett spel som det har kommit en rad moddar till är fantasyrollspelet Skyrim från 2011. En del moddar är gjorda “just for fun” och kan till exempel handla om att byta ut drakarna i spelet mot Thomas the Tank Engine.

Många moddar ses dock som mer eller mindre nödvändiga för att kunna spela spelet. Ett exempel på en sådan är SkyUI som förbättrar spelets inventariesystem väsentligt. När man har samlat på sig ett hundratal objekt blir ens inventarie lätt rörigt. Med SkyUI kan man sortera, filtrera och söka i sitt inventarie på ett lättöverskådligt sätt, efter kriterier som bland annat objektstyp, värde och vikt.