Datorer på gott och ont

Dator och smartphone har blivit våra ständiga följeslagare i dagens samhälle. Går det ens att klara sig utan dator och uppkoppling kan man undra.

Visst går det, men det blir bra mycket krångligare att göra vardagliga saker som att betala räkningar, boka tid, beställa resor eller hålla sig uppdaterad nyhetsmässigt. Tänk så många bankbesök, telefonköer och tidningsprenumerationer vi slipper tack vare vår digitala hjälpreda.

Sedan finns det saker som faktiskt blir krångligare än de behöver också, just för att vi är så vana vid att använda tekniken till allt vi gör. För handen på hjärtat, visst var det väl enklare att motionera förr när det inte var nödvändigt att lägga upp peppiga bilder på Instagram efteråt och logga tempo och fart med hjälp av en högteknologisk träningsklocka och lämplig app? Som en gammal löpare sa, förr använde vi tiden till att springa, nu används tiden till pulsmätare, stegfrekvens, tempo och allt ska analyseras före och efter varje pass.

Datorn är en fantastisk uppfinning och datorer kan vara jättestora till pyttesmå. De flesta av oss tänker kanske på en laptop av något slag, det är nog dagens vanligaste arbetsredskap och kanske också underhållningsmaskin. Våra smartphones ligger inte långt efter, de kan göra det mesta som en dator kan men i lite mindre format. Mindre skärm, lite knepigare att skriva långa texter på men väldigt mycket enklare att ha i fickan.

Det som från början endast var avsett för matematiska beräkningar klarar idag det mesta som den mänskliga hjärnan kan. Datorer är ofta bättre på att komma ihåg saker och definitivt bättre på att ta reda på saker, leta rätt på fakta. Att googla är ett vardagligt begrepp som gjort det bra mycket svårare att få givande diskussioner kring vad som är rätt eller fel. Efter tre replikskiften max, så säger någon: Jag googlar och kollar.

Det mesta finns på nätet, du med. Att googla på sitt eget namn kan för en del bli intressant, i alla fall om man är någorlunda flitig besökare på nätet. Prova!