Lite om datorer och CMS verktyg

Den som vill publicera en hemsida kommer förmodligen ha nytta av ett CMS system. CMS är en förkortning av Content Manager System, och betyder programvara som hanterar innehåll på webben. Man behöver med andra ord inte kunna programmera för att skapa häftiga hemsidor.

Vad behöver man för att få upp en webbplats?

För att börja använda ett CMS program, behöver man en plats på ett webbhotell och köpa ett domännamn. Man bör se till att webbhotellet stödjer CMS program. Det är enklast att börja med WordPress som är ett ypperligt sätt att få ut hemsidor och innehåll. WordPress blev populärt som ett sätt att bygga bloggar men används till att bygga hela webbplatser idag. Där finns massor av småprogram, så kallade plugins att använda. Ett alternativ till WordPress är Drupal. Dessutom behöver man en bra dator och en mängd andra prylar. Billiga kontakter, exempelvis en USB 3.0 adapter finner man på https://estore.nu/sv/, liksom alla möjliga tillbehör som man kan behöva för att skapa sin webbsida. Det är dumt att betala för mycket, och kablar, adaptrar och andra tillbehör riskerar att bli en riktigt stor kostnad om man inte fyndar dem.

Vad ska man tänka på när man bygger en webbplats?

Det viktigaste är att man bygger en logisk struktur. Att man tänker till en extra gång vilket innehåll som passar på vilken sida. Det hela liknar i mycket en tidning. Man vill ha en framsida, en slags ledarsida, ett mitteninnehåll och en baksida med kontaktuppgifter. När det kommer till sidornas utformning gäller det att dela in brödtexten med rubriker, använda punktlistor där det passar och allmänt hålla språket lättläst och enkelt. Använder man en huvudmeny ska den vara lättnavigerad.

Tillgänglighet och SEO

Många har säkert hört talas om vikten av SEO arbete för att ranka högt hos sökmotorer. Syns man inte, finns man inte. Det gäller att ha rätt ord i rubrikerna, så att de som söker hittar informationen. Det viktigaste är att det är relevanta ord i rubrikerna. Det finns inga magiska sökord, som gör att tusentals besökare kommer. Genom att hålla informationen relevant kommer sidorna att stiga i sin ranking. Därför är det bra att inleda med en kort sammanfattning, som berättar det huvudsakliga innehållet eller vad besökaren kan vänta sig för information på sidan.